ଭୁବନେଶ୍ୱର;ଆଜିକାଲି ପାଳ ଛତୁ ଛତୁର ଚାହିଦା ସର୍ବାଧିକ। ଛତୁ ବିକ୍ରେତା ଦିଲୀପ ଗୋର କୁହନ୍ତି ଦେଶୀ ପାଳ ଛତୁ ଏବଂ ଡିଲଭା ଛତୁ କେବଳ ଅଗଷ୍ଟରୁ ନଭେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉପଲବ୍ଧ ହୁଏ, ଯାହା ପରେ ଏଗୁଡ଼ିକର ଉପଲବ୍ଧତା ଶେଷ ହୁଏ। ଏଗୁଡ଼ିକ ଋତୁକାଳୀନ ହୋଇଥିବାରୁ ଏଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ହେତୁ ଲୋକମାନେ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହର ସହିତ କିଣନ୍ତି।
ଜୈବିକ ପଦ୍ଧତିରେ ଚାଷ କରାଯାଇଥିବା ଛତୁର ଚାହିଦା ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଡାଏଟିସିଆନ୍ କବିତା ପୂଜାରାଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଛତୁରେ ଆମିନୋ ଏସିଡ୍, ପ୍ରୋଟିନ୍, ତନ୍ତୁଯୁକ୍ତ ଉପାଦାନ, ଚର୍ବି ଏବଂ ଖଣିଜ ଲବଣ ଥାଏ, ଯାହା ଏହାକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ କରିଥାଏ। ଏହା ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉପଯୋଗୀ, କାରଣ ଏଥିରେ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ କମ୍ ଏବଂ ଚର୍ବି ନାହିଁ।
ଏହା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅମୃତ ସଦୃଶ।କବିତା ପୂଜାରା ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହନ୍ତି ଯେ ଛତୁ ଯେତେ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ, ସେତେ ବିପଜ୍ଜନକ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ। ଭୁଲ ଛତୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଖାଦ୍ୟ ବିଷାକ୍ତ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଥାଏ, ଯାହା ଗମ୍ଭୀର ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ତେଣୁ, ଛତୁଗୁଡ଼ିକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଯଦି ଛତୁ କାଟିବା ସମୟରେ ସବୁଜ କିମ୍ବା ବାଇଗଣୀ ଦେଖାଯାଏ, କିମ୍ବା ପାଟିରେ ଅଠାଳିଆ ଅନୁଭବ ହୁଏ, ତେବେ ଏହାକୁ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଦୁର୍ଗନ୍ଧ ଥିବା ଛତୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ସର୍ବଦା ତାଜା ଛତୁ କିଣିବା ପରାମର୍ଶଦାୟକ।